martes, 18 de mayo de 2010

Gomorra, un viaje al imperio económico y al sueño de poder de la Camorra

Roberto Saviano

Ed. Debate abril 2007-des 2008

Pgs. 328 pages

Preu 19,90€


Fins que Roberto Saviano, un jove escriptor i periodista de 30 anys, no va escriure Gomorra, el seu primer llibre i un gran èxit, la Camora era una dels clans mafiosos més desconeguts i dels que menys s’havia sentit a parlar. Però la veritat és que el Sistema (nom que fan servir ells mateixos per anomenar la Camorra) té un gran poder arreu del món, i supera, en nombre d’afiliats, a la Cosa Nostra siciliana. Des de 1980, el nombre d’assassinats comesos per aquest clan supera les 3.600 persones, més que l’ETA, la IRA, o que moltes màfies.

En el seu llibre, Saviano explica el poder que té la Camorra, el funcionament d’aquest sistema criminal i les seves dimensions econòmiques i empresarials. I això ho fa gràcies a un gran treball d’investigació i de documentació.

Saviano s’endinsa plenament en el món del Sistema per explorar una cultura, un fenomen que impregna tota la Campania i s’expandeix arreu del territori Italià i, fins i tot, mundial. A través d’aquest viatge Saviano reconstrueix ambients, llocs i situacions, i ho fa amb gran cura i detall. Un exemple és la descripció que fa del port de Nàpols i de l’activitat que allà hi té lloc. A mesura que van avançant les pàgines el lector es pot veure a ell mateix en mig d’aquest anar i venir de mercaderies.

Amb el seu treball d’investigació, Saviano va més enllà dels mites i tòpics sobre la màfia. Explica fets reals, descobreix a la resta del món el vertader poder de la Camorra, com aquesta no només són capos i assassins que es maten els uns als altres, sinó que darrera d’aquesta organització hi ha un immens control econòmic i empresarial. L’autor ens descobreix com el Sistema s’ha convertit en el motor de la moda italiana, fins al punt que la mateixa Angelina Jolie va portar un vestit suposadament de Dolce&Gavanna fabricat per aquesta màfia, ens explica el control que la Camorra té, no només de les mercaderies que arriben al port de Nàpols per ser destinades a la resta d’Europa, sinó també de residus químics i tòxics, arribant el nombre de morts per tumor en les zones on actuen a superar en un 20% el de la resta d’Itàlia. El que més sorprèn i espanta, segurament, és com aquesta màfia arriba a substituir, gradualment, a polítics, banquers, policies... augmentant, així, el seu poder i influència al món.

La Comorra està allà on falla el sistema i s’aprofita, per exemple, de la desregulació econòmica per a oferir crèdits més barats que els que ofereix el banc, o de l’atur, que ha portat a la joventut napolitana a desitjar formar part del sistema.

Tota aquesta quantitat d’informació l’explica Saviano amb una meticulosa precisió. Al llarg del llibre l’autor fa llistes de noms, ajuntaments, ciutats... Unes llistes de vegades massa llargues Això pot resultar a ser pesat, per això, per a gent que estigui molt interessada en el tema.

Tot i això, és evident el gran treball que ha fet Saviano i la implicació professional i personal que hi ha dedicat. És aquest treball, aquest detallisme a l’hora d’explicar els fets, el que li dóna al llibre i al seu autor un gran valor i un reconeixement excepcionals.

Amb Gomorra s’explora un fenòmen obscur i complicat com és la mafia napolitana, es dóna llum a un fet que se sap que existeix però que ningú no es conscient vertaderament de la seva magnitud, es revel·la, doncs, un silenci.

Gomorra es emoció, és fascinació, és incredulitat, però sobretot és crítica, es denunca a un fenòmen com la mafia, però també és una denuncia conreta la seva influència en el poder crític, polític, econòmic i empresarial d’arreu del món.

Amb un estil potent i brutal, Gomorra és un llibre dur, escandalós, però necessari per a cosnciencienciar la societat i els diferents governs sobre les il·legalitats que s’estan cometent dia rere dia , per fer sortir a la llum uns fets que afecten a tot el món.


S.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...